Hjem Aktuelt Stinkede fiskefett i Gammelosen – fra hvem?

Stinkede fiskefett i Gammelosen – fra hvem?

Publisert:

|

Oppdatert:

Illeluktende fettklumper langs strendende i Gammelosen kom fra kommunens renseanlegg. Det skriver avisa ST og Orkland kommunes nettside. Men forurensinga oppsto ikke i renseanlegget. Den stammet fra Isfjord Norway. Det slår i hvert fall folk fast i sosiale medier. Noen annen kilde til store mengder fett fra laks og regnbueørret finnes ikke, selv om det ikke sto «Isfjord» stemplet på griseriet.

Stinkende fettklaser på størrelse med knyttnever fløt opp langs strandkanten rundt vannspeilet 9. mars. Orkland kommune fikk gjennomført analyser som ikke levnet tvil: Avfall fra laks og ørret.

IKKE HELT SANT: Ballene med fiskeslim kom ikke fra kommunens renseanlegg – men via anlegget. Faksimile fra ST.

Skal renses i fabrikken
Kommunen tar ansvaret utad. En kort driftsstans (25 minutter) ved Gammelosen renseanlegg (GORA) førte til at fettet gikk rett ut i fjorden. Men avrenning fra laks og regnbueørret skal ikke inn på renseanlegget. Avløpsvannet skal renses inne på Isfjord Norway sitt anlegg. Slik svarte i hvert fall daværende ordfører Oddbjørn Bang da Småbypartiet tok opp problemene med Isfjord i kommunestyret i 2022:

* Isfjord Norway har triplet produksjonen i forhold til opprinnelige planer, og har hatt behov for tid til å optimalisere eget renseanlegg.
* Det har ikke vært meningen at kommunens renseanlegg skulle rense utslippene fra Isfjord. Bedriften ble bygd med eget renseanlegg som skulle håndtere avløpsvannet, slik at kommunens renseanlegg ikke skulle få vesentlig tilleggsbelastning.

* Avløpsvannet fra Isfjord har enn annen konsistens enn Gora er beregnet for. Det bidrar til at vi ikke tilfredsstiller rensekravene.

SUKSESS FOR EIERNE: Isfjord Norway har vokst til milliardbedrift etter at Orkdal kommune bygde spesialdesignet fabrikk for bedriften, som tidligere holdt til i tungvinte lokaler i Trondheim.

Krangel om rensing
Orkdal/Orkland kommune og Isfjord Norway har hatt konflikter gående konstant etter at kommunen bygde et skreddersydd industribygg for bedriften. Isfjord er leietaker. Isfjord har hevdet at renseanlegget inne i fabrikken er feildimensjonert på grunn av regnefeil begått av kommunen. Statsforvalteren har gitt kommunen medhold: Det interne renseanlegget er Isfjord Norways eget ansvar. Les artikkel.

Vil ikke betale
Snart seks år etter at fabrikken startet, nekter Isfjord å betale de tilleggsgebyrene for fettholdig påslipp som Orkland kommune krever. Konflikten handler ikke bare om ansvaret for den tekniske løsningen inne i fabrikken, men også om beregning av mengder avløpsvann og beregning av gebyrsatsene. «Faktura vil ikke bli betalt» het det i et brev fra Isfjord for ei tid tilbake.

Tapetklister
Isfjord Norway drev i to år uten godkjent påslippstillatelse. Kommunen mente det var vanskelig å få bedriften til å levere nødvendig dokumentasjon. Bedriften beskrev sine egne utslipp slik, ifølge et møtereferat fra 2021 – før produksjonen økte betydelig:

«Altfor mye fiskekjøtt og slim blir finmalt og slipper gjennom renseprosessen. Dette blir som et tapetklister. Totalt går det årlig 100 tonn med fiskekjøtt ut i avløpet. «

Til slutt grep Statsforvalteren inn. Staten tvang gjennom en formell tillatelse – men med gebyrsatser fra kommunen som Isfjord fortsatt ikke godtar.

Situasjonen for Orkland kommune i dag:

  • En av de største enkeltkundene på avløpsnettet betaler ikke tilleggsgebyr (tvisten om satser).
  • Kommunen må investere minst 400 mill. kr. så raskt som mulig i nytt renseanlegg (framskyndet pga fiskeslim fra Isfjord).

Gebyret ditt øker
En vanlig husholdning i Orkland vil få ca. 50 prosent høyere avløpsgebyr i 2028, delvis på grunn av investering i nytt renseanlegg ved Gammelosen. Kommunen anslår at det årlige avløpsgebyret for folk lest øker fra 10 000 til drøyt 15 000 kr i løpet av tre år. Samtidig fortsetter krangelen om hva Isfjord skal betale. Norsk Kylling er ikke koblet på det kommunale nettet. NK tar ansvar for all rensing selv.

Nybygg om tre år
Orkland kommune vil heretter varsle på forhånd og fraråde bading når det er behov for å stanse renseanlegget. Det bades nå året rundt. Avløpsledninger skal legges om for å redusere risikoen for forurensing ved driftsstans seinest når nytt Gammelosen renseanlegg blir bygd. Nytt anlegg er anslått ferdig i 2028.

IDYLL? Bildet er tatt før forurensing ble hett tema i Gammelosen. NB! Det brune belegget som har ligget som en hinne i Gammelosen i perioder stammer etter alt å dømme ikke fra Isfjord. Analyser tyder på at dette er alger og annet naturlig materiale.