Hjem Prosjekter Arboretet

Arboretet

Publisert:

|

Oppdatert:

Aboretet

Arboretet i Hovslund er en litt bortgjemt perle på Orkanger. Orkanger Vel har i samarbeid med Orkanger ungdomsskole forsøkt å få Hovslund fram fra glemselen. Dette er en fredelig plett med mange plantede treslag og fin utsikt over Orkanger.

Orkanger Vel har satt opp informasjonstavle med oversikt over alle treslagene. I tillegg er det plassert skilt ved hver art som forteller om det enkelte treslagets egenskaper, så her er det mulig å lære litt botanikk. Visste du at eika kan bli godt over 500 år, og at døde stammer kan være dobbelt så gamle?

I 2009 laget Orkanger Vel oversikt med informasjon om alle de 32 treslagene i arboretet. Vi fikk spesiallaget skilt i metall. Reidar Omland og Orkanger ungdomsskole monterte dem. I dag kan du vandre i arboretet og lese om all slags trær som vokser der – både hjemlige og eksotiske.

Velforeninga har også gruset opp stiene. Fra 2012 har vi samarbeidet med Storåsfeltet Vel, som holder til i området. Frivillige tynner ut i skogen og rydder i kratt og buskas. Orkanger Vel har kjøpt inn fliskutter.

Orkanger Vel startet arbeidet i Hovslund allerede på 1980-tallet. Også da sto ungdomsskolen sentralt. Det ble laget en utplantingsplan. Ildsjelene fikk satt ned mer enn tredve treslag. Mange av disse er eksotiske og spennende. Andre er hjemlige, men like fine og interessante for det.

Både grunneier Johan Richter, gartner Lars Wormdal og Sør-Trøndelag skogselskap deltok. Tanken var å sikre noe av naturen når Hovsbakkan ble utbygd som boligområde, og å beholde den vesle skogen som et rekreasjonssted for befolkningen – naturens egen park.

Hovslund var tidligere mye brukt på ekskursjoner for elevene ved skolen. Musikkorpset hadde lenge en danseplatt her. Og hoppbakkene Bratta og Dronninga lå i Hovslund. Her gikk også Orkangers første lysløype.

2009 var forrige gang arboretet fikk et løft: Vi høvlet og gruset opp veier og stier. Skolen ryddet i buskas og satte opp skilt. Vi satte også ut to nye benker.