Orkanger skal være et levende sentrum med folkeliv dag og kveld året gjennom. Det målet er vi langt unna. Tirsdag kl. 18-20 forteller tre grupper med NTNU-studenter hvordan de mener vi kan unngå at Orkanger lider en langsom sentrumsdød. Møt opp på rådhuset, så får du se og høre hva de kommende byplanleggerne tenker om framtida til småbyen Orkanger.
Studentene tilhører prosjektet Planbussen. De ser Orkanger med nye øyne og har fordypet seg i utfordringer og muligheter siden i februar. De endelige forslagene legger de fram i kommunestyresalen tirsdag.
Studentgruppene presenterte foreløpige vurderinger på ei samling i mars:
- Slik kan det bli liv i Orkanger sentrum.
- Ny bydel med botanisk hage i Moan
- Franslykkja-ørken som hjertet i Orkanger
Orkdal 2040
Noen av forslagene kan virke lite realistiske, alle er kreative og enkelte kan gjennomføres ganske raskt. Men det krever at Orkland kommune vil begynne å investere i Orkanger sentrum.
Den store Orkdal 2040-planen i 2010 slo fast at et attraktivt sentrum har et mangfold av møteplasser folk kan gå mellom. Alle faglige råd sier at du må bygge et slikt sentrum innenfra, og ikke spre byen utover. Det fører til sentrumsdød.
Siden har det stort sett gått feil vei:
- Ingen satsing på offentlige møteplasser i sentrum. Biblioteket er utdatert og har lavt besøk. Bygget er uegnet som såkalt meråpent bibliotek som folk kan bruke utenfor ordinær åpningstid.
- Et flertall i daværende Orkdal kommunestyre stemte nei til muligheten for å leie kino og bibliotek billig i nytt bygg på Rømmetunet. Tomta sår tom. Kinotilbudet på Orkanger er dårlig og besøket er svært lavt.
- Mange lokaler står tomme. Næringslivet i sentrumsgata sliter, selv om mange små foretak står på. Et nytt hardt slag rammet gata da Bunnpris la ned i 2024. Sentrumskjernen har ikke lenger dagligvare, noe som trekker folk.
- Byspredning er vedtatt politisk trass i alle faglige advarsler. Coop og Thon kjempet til slutt gjennom handelspark på Laksøra. Flertallet stemte ned forslag om å omforme Franslykkja først.
- I stedet for møteplasser du kan gå mellom, har Orkanger blitt den bilbyen fagfolk advarte mot. Gjennomgangstrafikk preger sentrumsgatene i stadig større grad.
- Orkanger sentrum mangler grønne lunger.

I år starter arbeidet med en ny sentrumsplan for Orkanger. Framtida til småbyen avhenger trolig av at tiltak følger med planen, og at arbeidet ikke resulterer i en ny papirtiger.
Sentrumsforeninga
Orkanger sentrumsforening sto tidligere i år i fare for å bli nedlagt, men på overtid mobiliserte næringsdrivende i gata slik at foreninga nå står med et sterkt styre. Gründeren Jonny Åge Lium er ny styreleder. Foreninga har søkt Orkland kommune om støtte til årets byfest. I fjor fylte byen 10 år, relativt stille.
Men først: Tirsdag kl. 18-20 i kommunestyresalen. Tre grupper NTNU-studenter fra flere land viser hvordan de mener vi kan gjøre Orkanger til en levende og attraktiv småby. Møt opp!