Hjem Aktuelt …og sånn skal det fortsette på Orkanger

…og sånn skal det fortsette på Orkanger

Publisert:

|

Oppdatert:

Gammelosen er folkehelse hele året. Når en varmebølge treffer Orkanger havner folk i vatnet i stedet for å gå eller løpe rundt vannspeilet. Lørdag og søndag var det et yrende liv på strendene, og det kommer til å fortsette hele uka med temperaturer oppunder 30 grader.

Tre av de fire strendene er kritthvite etter at Orkanger Vel fikk avtale med Glærum kalk i Surnadal om leveranse av ganske finkornet kalksand til god pris. Det er kjørt på sand for ca. 300 000 kroner i år. Velforeninga og Orkland kommune spleiser.

SYDEN? Den vesle stranda i nordvest er frisket opp med kvitsand. Geir Solberg fungerer som fotomodell.

Ved stranda i nordvest har Orkanger Vel også fått laget en forbygning for å unngå at så mye sand vaskes ut med strømmen. Strandstøtten – en kort molo – er en av mange investeringer. Velforeninga har brukt millionbeløp på Gammelosen i tillegg til all dugnad siden utbygginga startet for 20 år siden.

HELÅRSBAD: Her tar de fremste friskusene blant Orklandbadets gjester en dukkert også vinters tid. Nå er badevatnet passe temperert for de fleste.

Mye er sagt og skrevet om ureint vatn i Gammelosen de siste årene. Faktum er at Gammelosen stort sett har god kvalitet. Kommunen tar prøver jevnlig etter at det ble oppdaget feil på kloakknettet for noen år siden. Feilene førte til utslipp når det regnet så mye at ureint avløpsvatn kom inn via overvannsledninger. Feilene er for lengst rettet. Svært lite skal til før Orkland kommune varsler om ureine prøver.

VARMT, men noen klarer å spille volleyball i solsteiken. Etterpå kan det friste med et bad.
FOLKSOMT: Strendene lokker når du måler 28 plussgrader i skyggen på Orkanger.
HVITT OG VAKKERT: Orkanger Vel strevde i flere år med å skaffe sand til å etterfylle på strendene. I år ble det endelig en akseptabel løsning.

Orkanger Vel har tatt ansvaret med å skaffe sand til strendene i Gammelosen i 20 år. De første årene var det enkelt og rimelig. En lokal fraktebåtreder leverte fra Fosen. Staten stoppet uttaket der på grunn av nærheten til et verneområde. Da måtte velforeninga kjøpe sand fra et godkjent uttak på Vestlandet. Prisene gikk til værs, og det ble etablert et spleiselag med kommunen, som eier Gammelosen.

Havnespy
Deretter stoppet Statsforvalteren også uttaket på Vestlandet fordi den svartelistede arten havnespy kunne komme med på lasset. Forsøk på å skaffe sand blant annet fra Hitra strandet (!). I fjor kjøpte Orkanger Vel et prøveparti fra Glærum kalkgruve, som leverer til ei strand i Surnadal. Den var for grov til å gå på uten sko. Etter en del fram og tilbake fikk vi tilgang på en finere fraksjon i år.

HERMETIKKEN: Her er det litt mindre aktivitet enn før. Orkanger Vel skal legge ut igjen ei havarert badeflåte. TechnipFMC har bygd landgang til flåta for velforeninga. Når den er på plass med et lite stupetårn vil bruken øke igjen.
ORKANGER JULI 2025: Slik vil vi trolig huske denne sommeren. Det er varslet sol og varme i minst ei uke til.