Statsforvalteren truer med tvangsbot på 150 000 kr og gir Isfjord Norway frist til 31. mai med å rette feil. Et tilsyn i april viste at urenset, fettholdig vann fra produksjonen rant ut av industribygget og ned i en utendørs kum. Rør fra kummen går ut i Orkla. Bedriften avviser det meste av kritikken og garanterer at avløpsvann ikke når fram til elva.
Statsforvalteren betegner funnet som «svært alvorlig». Det er et brudd på Forurensingsforskriften når Isfjord slipper ut avløpsvann som ikke har gått gjennom en fettavskiller.
To andre funn
er registrert som avvik (brudd på forskrift) som Statsforvalteren avdekket ved tilsynet:
- Isfjord har ikke dokumentert tidligere avvik og hvordan de er rettet. Konkret gjelder det hendelsen da fiskeavfall kom på avveier fra åpne kontainere rundt årsskiftet. Bedriften kom i myndighetenes søkelys etter klager og frykt for at spredning av sykdom til Orkla. Orkla er er nasjonalt laksevassdrag som skal ha særlig beskyttelse. Isfjord avviser at det var noen reell risiko.
- Mangelfull internkontroll og rutiner for å kartlegge og redusere risiko for forurensing.
For stor produksjon?
- Isfjord oppga under tilsynet å produsere inntil 80 tonn per døgn, ifølge tilsynsrappprten. Det er mer enn Isfjord har lov til uten spesielle tillatelser (75 tonn). Bedriften avviser i ettertid å ha gitt slik informasjon, men planlegger å øke produksjonen med 25 prosent. Isfjord har allerede mangedoblet produksjonen siden starten i 2019.
Adm. dir. Lars Krogh ved Isfjord mener det ikke er grunnlag for tvangsbot pga utslipp. Ifølge Krogh gjør tekniske barrierer det umulig at relativt små mengder avløpsvann til kummen kan gå ut i elva.
Les tilsynsrapporten her – klikk på øverste dokument
Gammelosen
Orkanger Vel har investert millionbeløp i Gammelosen. Flere hendelser de siste årene har gjort området mindre attraktivt for bading:
- Kloakkutslipp fra feil på kommunens ledningsnett på Orkanger. Dette er rettet.
- Risiko for kloakk når det er stopp ved Gammelosen renseanlegg (GOR)A). Kommunen har innført rutine med prøvetaking og varsling.
- Store flak med gulbrun hinne på vannflata i perioder de siste tre årene. Analyser viser at stoffet hovedsakelig er alger. Ingen grunnlag for å hevde at det kommer fra Isfjord.
- Fettholdige og illeluktende klumper på strendene i vinter. Analyser viser at fettet er fra laks og regnbueørret – dvs det Isfjord produserer. Klumpene slapp ut under en kort stans ved GORA, ifølge kommunen.
Uenighet om det meste
Denne siste hendelsen satte på nytt søkelyset på belastningen utslipp fra Isfjord påfører det kommunale renseanlegget. Det har versert en mangeårig konflikt mellom Orkland kommune og Isfjord om årsaker og ansvarsforhold når store mengder fiskeslim ender opp i Gora i stedet for å bli renset internt i fabrikken. Kommunen bygde fabrikken for utleie til bedriften. Isfjord nekter å betale det tilleggsgebyret som kommunen krever for utslipp.
Kylling «frikjent»
PS: Analysen av fettklumpene i vinter var rettet også mot DNA fra kylling siden Norsk Kylling er den andre næringsmiddelprodusenten på Grønøra. Det ble ikke funnet spor av kylling. Norsk Kylling har for øvrig bygd eget renseanlegg, og benytter ikke GORA.