Lørdag klokka 10 gjennomfører Orkanger Vel den årlige vårdugnaden i Gammelosen. Møt opp i nordenden med jernrive og gjerne trillebår hvis du har tid og lyst.
Vi har en skikkelig gladnyhet også: Neste uke kommer etter planen de første billastene med sand til strendene. Velforeninga får en finere fraksjon enn det vi kjøpte fra Glærum kalkgruve i fjor.
Først om dugnad
OIFs fotballag gutter 16 år er med og rydder strendene for store mengder tang og rask. Som takk får de et bidrag til sommerens fotballtur. Men det trengs så mange hender som mulig for å frisere badeplassene i Gammelosen til 17. mai og sommersesongen.
Nye infotavler
Dugnadsgjengen «Brødrene Gammelosen» er allerede i gang med å rydde langs turstien. De jobber på tirsdager. Styret i velforeninga skal bruke dugnadsdagen lørdag til å sette opp nye tavler rundt vannspeilet, og fikse på de som er dårlige. Vi skal montere holdbare metallplater med informasjon og gamle bilder fra Orkanger på tavlene. Velforeninga har også planlagt å male byggene i Hermetikken. Den røde kanobua måtte repareres etter innbrudd i fjor. Kiosken skal også få et strøk sånn at alt ser bra ut til Orkanger-dagene med fest i Hermetikken og familiedag.

Sand kommer!
Etter mange års forgjeves forsøk på å skaffe mer korallsand fra havet, er løsninga nå klar. Det blir kalksand i fraksjon 8/16 fra Glærum kalkgruve i Surnadal. Prøvepartiene fra i fjor var grovere – fine å se på men vonde å gå på. Orkanger Vel og Orkland kommune spleiser 50/50 på innkjøp av sand til det som er kommunens bypark og trolig mest brukte rekreasjonsområde. Anslagsvis 300 tonn skal losses i Gammelosen. Planen er oppstart rett over helga.
Frykter havnespy
Korallsand fra havbunnen er den ideelle løsningen, men Statsforvalteren sier nei av frykt for at vi får med den svartelistede arten havnespy på lasset ved innførsel fra Vestlandet. Der er det en forekomst som er godkjent for uttak. Etter mye arbeid fikk Orkanger Vel «ja» fra Statsforvalteren for kjøp av sand fra et mudringsprosjekt på Kvenvær på Hitra. Området er imidlertid så grunt at de som driver med sandtransport i Norge ikke vil gå inn med båt.

Helårsbading
Fordelen med kalksand fra Surnadal er at vi kan bruke lastebiler i stedet for båt. Det er mer fleksibelt og relativt rimelig siden det ikke er så langt å kjøre. Sanden skal i første omgang fylles på stranda i sørenden. Der bader folk nå hele året. Nesten daglig sprinter folk ut av Orklandbadet og ned på stranda for en dukkert i saltvatn. I år skal stranda bli finere, om ikke like vakker som den var da vi hadde ubegrenset tilgang på korallsand.
Landgang på gang
Orkanger Vel skal også sette ut den store badeflåta igjen og forankre den med landgang i Hermetikken slik det opprinnelig var. TechnipFMC hjelper oss med å bygge landgangen.
Husk dugnad lørdag.
Og husk at du kan hjelpe Orkanger Vel ved å vippse støttemedlemskap på 200 kr til 112615.
PS! Analyser fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at den brungule hinna som av og til siger inn i Gammelosen er et naturlig fenomen, og ikke farlig. Hinna består i hovedsak av alger.